Friday, May 27, 2005

Bicara Jumaat: Ucapan salam perkukuh ikatan kasih sayang Muslim

Oleh Ahmad Tarmizi Zakaria
(Berita Harian - 27 Mei 2005)

ASSALAMUALAIKUM. Itulah yang sering kita ucap dan dengar apabila bertemu rakan, kenalan, anggota keluarga dan sebagainya. Tetapi tahukah kita apakah rahsia dan kelebihan di sebalik ucapan salam itu? Adakah ucapan itu sama dengan ucapan lain seperti ‘Selamat Pagi’, ’Good Morning’ dan ‘Hello’.

MASIH ada masyarakat Islam hari ini sering keliru, malah menganggap ucapan Assalamualaikum adalah sama dengan ucapan lain. Perlu disedari, ucapan ‘Assalamualaikum’ atau maksudnya ‘Salam sejahtera atas kamu’ adalah antara adab sosial dalam masyarakat Islam.

Pada pemahaman sebilangan besar masyarakat hari ini, ucapan salam bukan hanya menjadi tradisi yang berakar umbi dalam masyarakat, bahkan menjadi adat serta kadang kala berubah menurut suasana masyarakat dan peredaran masa.

Secara umumnya, ucapan salam ini berbeza daripada ucapan lain. Ia adalah satu ungkapan yang mempunyai peraturan tertentu dan disuruh oleh Allah dan Nabi Muhammad SAW.

Firman Allah bermaksud: “Hai orang yang beriman, janganlah kamu memasuki rumah yang bukan rumahmu sebelum kamu meminta izin dan memberi salam kepada penghuninya. Yang demikian itu lebih baik bagimu agar kamu selalu beringat.” (Surah an-Nur, ayat 27)

Allah juga memerintahkan agar kita membalas salam yang diberi dengan ucapan yang sama atau lebih baik daripadanya. Maka, adalah wajib ke atas tiap-tiap orang yang mendengar ucapan salam itu untuk menjawabnya dengan ucapan salam juga.

Firman Allah bermaksud: “Maka apabila kamu memasuki (suatu rumah dari) rumah-rumah (ini) hendaklah kamu memberi salam kepada penghuninya salam yang ditetapkan dari sisi Allah yang diberi berkat lagi baik.’ (Surah an-Nur, ayat 61)

Rasulullah secara bersungguh-sungguh menyeru kita supaya menyebarkan salam kepada sesiapa saja sama ada yang dikenali atau tidak. Daripada Abdullah Ibn Amru bin Ibn al-Ash, bahawa seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah: “Islam manakah yang paling baik?” Baginda menjawab : “Engkau memberi makan dan engkau memberi salam kepada sesiapa yang engkau kenali dan kepada sesiapa yang engkau tidak mengenalinya.” (Muttafaq Alaih)

Kelebihan dalam ucapan salam itu banyak, malah diberi penekanan serius oleh Rasulullah. Ucapan salam turut mempunyai pengaruh besar dalam menanamkan rasa cinta dan kasih sayang di jiwa manusia. Salam boleh mengukuhkan ikatan hati, meneguhkan ikatan kasih sayang, mengeratkan hubungan antara satu sama lain serta menghapuskan permusuhan antara sesama anggota masyarakat.

Rasulullah bersabda maksudnya : “Demi diriku yang berada dalam genggaman-Nya, kamu tidak akan masuk syurga sehingga kamu beriman dan kamu tidak akan beriman sehingga kamu berkasih sayang. Tidak mahukah kamu kutunjukkan sesuatu yang apabila kamu membuatnya kamu akan berkasih sayang? (Iaitu) sebarkanlah salam di kalangan kamu.” (Hadis riwayat Muslim)

Rasulullah juga menjelaskan bahawa orang yang mendapat keutamaan di sisi Allah dan keredaan-Nya ialah orang yang memulakan salam kepada manusia lain. Hal ini seperti sabda Baginda bermaksud:

“Sesungguhnya orang yang terutama di sisi Allah ialah orang yang memulakan salam sesama mereka.” (Hadis riwayat Abu Daud dan at-Tirmizi)

Ucapan salam yang dibiasakan dalam masyarakat Islam hanya mempunyai satu bentuk dan mesti menjadi amalan kepada setiap Muslim. Meskipun memberi salam itu sunat hukumnya, tetapi fadilatnya besar sehingga sesiapa yang mendengarnya wajib untuk menjawabnya.

Ucapan salam itu adalah “Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh” (Salam sejahtera, rahmat Allah dan berkat-Nya ke atas kamu). Orang yang membalasnya (menjawabnya) pula hendaklah berkata: ’Waalaikum Mussalam Warahmatullahi Wabarakatuh” (Dan ke atasmu salam, rahmat Allah dan berkat-Nya).

Bentuk ucapan salam yang indah ini tidak boleh disamakan atau ditukar ganti dengan ungkapan lain yang menjadi budaya sesetengah golongan masyarakat hari ini. Hal ini kerana, ucapan salam memberikan pahala kepada sesiapa yang mengucapkannya, sedangkan ucapan lain sekadar ucapan pada bibir dan tidak lebih daripada itu.

Sesungguhnya, cara mengucapkan salam inilah yang dipilih oleh Allah untuk sekalian makhluk-Nya sejak Nabi Adam diciptakan. Allah mengajarkan salam itu kepada Adam, lalu disuruh beliau menghormati malaikat dengan ucapan itu. Disuruh seluruh keturunannya untuk berbuat demikian sepanjang masa.

Jelas, bahawa salam itu mengandungi pengertian yang disukai dan paling dicintai oleh manusia di segala tempat dan zaman.

Salam yang diucapkan itu juga mempunyai kaedahnya. Oleh itu, kita hendaklah mengucapkannya dengan baik dan bersopan.

Kaedah itu disebutkan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah bersabda bermaksud:

“Orang yang berkenderaan mengucapkan salam kepada yang berjalan kaki dan yang berjalan kepada orang yang duduk dan yang sedikit mengucapkan kepada yang ramai." (Muttafaq alaih)

Memberi salam juga boleh diucapkan kepada sesiapa saja sama ada kepada lelaki atau wanita. Dalam satu hadis riwayat Muslim daripada Asma' Yazid, katanya, Rasulullah melalui masjid pada suatu hari di mana pada waktu itu ada sekumpulan wanita sedang duduk. Maka Rasulullah mengisyaratkan tangan Baginda sambil mengucapkan salam kepada mereka.” (Hadis riwayat at-Tirmizi)

Ucapan salam yang mulia ini juga amat digalakkan untuk dibiasakan terhadap anak-anak kecil supaya mereka dilatih dari kecil untuk sentiasa mengucapkan salam.

Dalam satu riwayat daripada Anas bahawa Anas melalui (sekumpulan) anak-anak kecil, lalu beliau mengucapkan salam kepada mereka dan berkata : “Adalah Rasulullah melakukannya (mengucapkan salam kepada anak-anak).” (Muttafaq alaih)

No comments: